Tips tegen een slechte adem in de ochtend

15-06-2022

Tips tegen een slechte adem in de ochtend

Wanneer u deze zomer samen in een tentje kruipt, kan een slechte adem extra opvallen. Maar ook als u niet op vakantie gaat, is een slechte adem iets wat u waarschijnlijk graag wilt voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal zaken waarmee u het zogenaamde dode vogeltje in uw mond kunt tegengaan.

 

Wat is de oorzaak van een slechte adem in de ochtend?

Gedurende de nacht neemt de hoeveelheid speeksel in de mond af. Daardoor wordt de mond droger en kunt u dus opstaan met een slechte adem. In veel gevallen ligt er dan een laagje bacteriën op de tong. De afvalstoffen die de bacteriën produceren, kunnen zeer onaangename geuren veroorzaken.

 

Wat kunt u doen tegen deze vieze adem?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. We weten allemaal dat knoflook de geur van onze adem niet bevordert. Maar ook alcohol, het drinken van koffie en het eten van verschillende kazen komen de geur van uw adem niet ten goede. Wilt u voorkomen dat u opstaat met een vieze adem? Probeer deze middelen de dag ervoor dan te vermijden. Nu kan dit tijdens een vakantie lastiger zijn dan normaal, daarom delen we een aantal andere tips met u!

 

1. Spoel met water of drink water

Water zorgt ervoor dat uw mond niet te droog wordt. Drink daarom overdag minimaal 7 à 8 glazen water en vergeet niet om voor het slapen gaan een glas water te drinken. Toch wakker geworden met niet zo'n frisse adem? Spoel in de ochtend uw mond met water of drink een glas water. Dit laat uw vieze adem in de ochtend een stuk afnemen, blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Een flesje water naast uw bed is daarom helemaal geen gek idee.

 

2. Zorg voor een goede mondhygiëne

Tijdens de vakantieperiode heeft u wellicht een ander ritme dan normaal. Het is dan belangrijk uw gebit goed te blijven reinigen. Hierdoor krijgen vieze bacteriën op uw tong geen kans om een slechte adem te veroorzaken. Dat betekent: goed poetsen! Vergeet niet om ook uw tandvlees te poetsen. Reinig daarnaast met stokers of ragers tussen uw tanden.

 

3. Reinig de tong

De bacteriën achter op uw tong zijn vaak de veroorzakers van een vieze adem in de ochtend. Een tongschraper is zeer effectief voor het verwijderen van bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken.

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Kraan Tandheelkunde Brédyk
Brédyk 6
8601 ZD
Sneek
Di
8:00 - 12:00
13:00 - 17:00